FOTOREPORT: Odumírání pajasanu po 1. roce působení Ailantexu

Viditelné sesychání a chřadnutí pajasanu přineslo velmi uspokojivý výsledek letošní kontroly. Na vybraných lokalitách v Národním parku Podyjí a na Znojemsku byl vloni poprvé vyzkoušen biologický přípravek Ailantex proti pajasanu žláznatému. Již po několika týdnech od aplikace vykazovala většina ošetřených stromů známky vadnutí nebo zasychání. Podívejte se na tento fotoreport z loňského roku.

Kontinuální účinek Ailantexu

Koncem srpna tohoto roku, tedy rok a několik měsíců po aplikaci Ailantexu, jsme se vydali spolu se zástupkyní dodavatelské firmy biohelp p. Jasmin Deimel na kontrolní návštěvu lokalit. Ověřili jsme si tak účinnost Ailantexu od zkušeného výrobce. Inokulované pajasany měly mrtvou korunu a také jsme na nich nacházeli zaschlé mladé větvičky, tzn. že stromy na jaře sice ještě vyrašily, nicméně již byly dotčeny působením houbového mycelia Verticillium nonalfalfae, účinné látky Ailantexu.

Na fotce vidíte v levé části žloutnoucí pajasany, vpravo zdravé jedince, nedotčené.

 

Žádný z ošetřených stromů nebyl bez příznaků

V případě vzrostlých stromů byly viditelné známky usychání, které jsou typické pro Ailantex, tzn. zavadlé, žluté a srolované listy, usychající vrcholky a následně celé větve.

Na obou fotkách držíme vlevo větev z pajasanu ošetřeného Ailantexem, vpravo neošetřenou větev. 

  

Pajasan proti houbě neuspěje 

Ailantex je biologický produkt, který se aplikuje do stromu pomocí injektáže. Výhodou je, že se houba rozšíří jak do nových přírůstků inokulovaných stromů, tak do polykormonů. I když jsme pozorovali, že se některé stromy snažily obrůst znovu, byli jsme zároveň svědky toho, že houba po prvním roce přebírá nadvládu a strom jako celek sesychá. Tento efekt byl dobře vidět i na mladých pajasanech (výmladcích v okolí hlavního ošetřeného stromu), viz foto níže.